Historien om det nye år

Det nye år er en tid til eftertanke, til at se tilbage på de sidste tolv måneder og gøre status over alt det, der er sket. Det er også en tid, hvor man ser fremad og tager beslutninger for det kommende år. Uanset om du er en person, der tager nytårsforsætter eller ej, er der ingen tvivl om, at nytåret er en særlig tid. I dette blogindlæg vil vi se nærmere på nytårets historie, og hvordan det har udviklet sig gennem tiden.

Den første registrerede nytårsfest fandt sted i Mesopotamien for over 4.000 år siden. Mesopotamierne troede, at guden Marduk havde reddet dem fra deres fjender, babylonierne, og derfor fejrede de hans sejr med en festival kaldet Akitu. Denne festival fandt sted om foråret og varede i 11 dage. I løbet af denne periode klædte folk sig ud i kostumer, sang og dansede og udvekslede gaver.

Romerne fejrede også nytår, men deres kalender var anderledes end vores. Det romerske år begyndte i marts, og derfor blev deres nytårsfest kaldt for kalendier. Kalends var en religiøs fest, der varede i tre dage. På den første dag af Kalends udvekslede folk gaver, på den anden dag festede de, og på den tredje dag besøgte de venner og familie.

Den første omtale af en nytårsfest i England stammer fra 1205. Det var dog først i 1752, at England officielt vedtog den 1. januar som årets begyndelse. Denne ændring blev foretaget, fordi England før 1752 brugte den julianske kalender, mens det meste af det europæiske fastland brugte den gregorianske kalender. Denne ændring betød, at England endelig tilpassede sig resten af Europa med hensyn til, hvornår det nye år begyndte.

Siden da har mange lande rundt om i verden indført den 1. januar som deres nytårsdag. Faktisk er det nu en af de mest fejrede helligdage i verden! Selv om traditionerne varierer fra land til land – og endda fra familie til familie – er der nogle fællestræk. Mange mennesker bliver f.eks. oppe til midnat for at se fyrværkeri eller for at lytte til musik i tv- eller radioprogrammer, der tæller ned til midnat. Ved midnat er det skik at kysse sine kære og ønske dem et godt nytår! Nu om dage skal man altid bruge fyrværkeri i form af nytårsraket.

Selv om traditionerne omkring nytår kan variere alt efter, hvor i verden man befinder sig, er der én ting, der er konstant: Det er en tid for håb og for en ny begyndelse. Uanset om du har taget dig nogle beslutninger eller ej, så tag dig tid til at reflektere over alt det, du har opnået i det forgangne år, og alt det, du håber at opnå i det kommende år!

Share the Post: